doedsbobehandling (1)

Dødsbobehandling

BALE Advokatfirma er medlem af Danske Familieretsadvokater og Danske Arveretsadvokater.

Vi har årelang erfaring i behandling af dødsboer og tilbyder på den baggrund :

Et gratis rådgivningsmøde efter dødsfald

For mange mennesker er det tungt at håndtere en pårørendes dødsbo; tungt rent følelsesmæssigt og tungt, fordi det ofte er nødvendigt at kende til juridiske regler for de forskellige boformer.

I 90 procent af dødsboerne i Danmark er arvingerne ganske enige om, hvad de gerne vil, at der skal ske, men de selvsamme arvinger er ofte i tvivl om, hvordan målet for arvefordelingen, mindskelse af boafgiften m.v., opnås. I de situationer hjælper vi med op til en times gratis rådgivning inden for de første 4 uger efter et dødsfald. Vi kan derudover tilbyde at stå for papirarbejdet i disse boer.

Behandling af dødsbo – bobestyrer, privat skifte eller …

På et rådgivningsmøde kan vi ikke endegyldigt redegøre for behandlingen af afdødes bo, men vi kan kaste lys over nogle af de opgaver, der er inkluderet i dødsbobehandlingen.

Som det allerførste hjælper vi de pårørende med at tage stilling til, om dødsboet mest hensigtsmæssigt behandles som et uskiftet bo, et bobestyrerbo, et privat skifte, et ægtefælleudlæg eller andet. Mest kendt for mange er formentlig det uskiftede bo, men vi vurderer, at flere og flere – fordi vi generelt bliver ældre, og fordi der i dag findes mange forskellige familiesammensætninger – bør vælge et privat skifte. Vi kan på mødet være behjælpelige med at afdække fordele og ulemper ved henholdsvis uskiftet bo og privat skifte, så længstlevende kan træffe det rette valg.

Ønsker de pårørende det, indgår vi til tider aftaler om, at vi på arvingernes vegne, udfylder de indledende papirer til skifteretten, det vil sige anmodningen om udlevering af boet til behandling ved en bestemt boform, eventuelle skiftefuldmagter samt solvenserklæring.

 

Privat skifte af dødsbo – hvornår kan arvingerne gå i gang ?

Ved rådgivningsmødet forsøger vi også at give de pårørende en indsigt i Skifterettens procedurer, herunder den aktuelle behandlingstid. Et bo kan normalt forventes udleveret inden for 4 til 6 uger efter arvingernes anmodning herom. Indtil udleveringen formelt er sket, kan man som arving ikke foretage sig noget.

Vi drøfter betydningen af, at der efter udlevering skal indrykkes et proklama, og at der derpå følger 8 uger, hvor eventuelle kreditorer kan anmelde deres krav.

I den periode kan der tages kontakt til banken med henblik på at få afdødes konti lagt sammen og få indkomne regninger betalt, ligesom det skal afgøres, om afdødes aktier og obligationer skal sælges eller overdrages til en arving. Der skal også tages kontakt til e-Boks og Skattestyrelsen, for at de pårørende, alternativt vores kontor, kan få adgang til de registrerede informationer om afdøde. Derudover kontaktes PostNord med meddelelse om, at posten ikke længere skal fremsendes til afdødes bopæl, men i stedet til de pårørende eller til vores kontor.

Når skifteretsattesten er udstedt af Skifteretten, kan der sættes gang i salget og/eller overdragelsen af afdødes aktiver. Der kan for eksempel være tale om, at en fast ejendom ønskes overtaget af én af arvingerne, mod at de andre arvinger modtager kontant arv. Det kan være løsningen/ønsket i nogle boer, mens arvingerne i andre boer måske ret hurtigt er enige om, at der skal ske salg af de faste ejendomme. Sker der salg af fast ejendom, skal et sådan salg tinglyses.

Indtil den faste ejendom er overdraget, skal der løbende betales forbrug og forsikringer. Det kan i den forbindelse være aktuelt at få nedsat størrelsen af acontobetalingerne, ligesom det kan være en god ide at opsige indboforsikringen, når ejendommen er tømt.

Efter et dødsfald skal der forholdsvis hurtigt træffes beslutninger omkring afdødes bil, der i udgangspunktet kun bør benyttes til kørsel i boets interesse, indtil den er omregistreret. Inden for 6 måneder efter et dødsfald skal alle biler være slettet fra afdødes skatteoplysninger. Det betyder, at bilerne enten skal sælges eller arveudlægges og dermed omregistreres til en ny ejer, alternativt afmeldes; pladerne skal i dette tilfælde indsendes til en nummerpladeoperatør eller til en af Motorstyrelsens motorekspeditioner.

Når indkomne regninger er betalt, alle abonnementer er opsagt, og samtlige aktiver er solgte eller overdraget, kan afslutning af boet ved udarbejdelse af endelig boopgørelse, hvor der blandt andet tages stilling til de pårørendes arv samt til størrelsen af bo- og tillægsafgiften, påbegyndes.

 

Dødsbobehandling – advokaten kan rådgive om arvens fordeling

Hvis afdøde efterlader sig et testamente ”overstyrer” dette de gældende arveregler, og det er derfor testamentets indhold, der styrer, hvilken arvefordeling der skal lægges til grund i boopgørelsen. Der kan for eksempel være tale om, at nogle livsarvinger, herunder fælles- og særbørn, kun skal arve deres tvangsarv. Sådan bestemmelse ser man for eksempel i situationer, hvor et barn rent økonomisk ikke kan få noget ud af sin arv for eksempel på grund af insolvens eller sygdom. Nogle testamenter fortæller også, at der er særbørn, der har givet et forhåndssamtykke til uskiftet bo. I andre testamenter igen henstiller afdøde til, at særbørn under dødsbobehandlingen giver den længstlevende ægtefælle samtykke til at sidde i uskiftet bo, ligesom nogle testatorer indirekte tvinger deres særbørn til at give samtykke ved at skrive, at der alene kan afregnes tvangsarv, hvis samtykke ikke gives. Sådanne løsninger anbefaler vi i udgangspunktet ikke, men der ses fortsat testamenter med dette indhold. Gives der i sådanne situationer samtykke, skal der udarbejdes en formueopgørelse, der indleveres til Skifteretten.

 

Boopgørelsen i dødsboet 

I boopgørelsen foretages der en beregning af den boafgift, der skal indbetales til Skifteretten. Mange betegner fortsat denne afgift som ”arveafgift”. Boafgiften er for børn, børnebørn, oldebørn og forældre på 15 procent. Det samme gælder for ugifte samlevende, der har levet sammen i mindst 2 år før dødsfaldet, eller som på tidspunktet for dødsfaldet levede sammen på fælles bopæl med afdøde og venter, har eller har haft et barn sammen med afdøde, mens boafgiften for ægtefællen er 0 procent og for alle andre 36,25 procent.

Når boopgørelsen er endelig godkendt af arvingerne, sendes den til Skifteretten og til Skattestyrelsen. Inden for 3 måneder vil myndighederne meddele, om boopgørelsen kan godkendes. Er dette tilfældet, vil arvingerne modtage en opkrævning på den beregnede boafgift, og når den er betalt, kan den beregnede arv udloddes.

Hvis boets aktiver eller boets nettoformue er over kr. 3.033.700,00 i 2021, så er boet efter afdøde skattepligtigt. I den situation skal boet indlevere selvangivelse. Er der skattepligt, anbefaler vi som det klare udgangspunkt, at revisor beregner boskatten og gør brug af de relevante bofradrag.

Afdøde kan også have opsparede pensions- og forsikringsmidler, der kommer til udbetaling efter dødsfaldet. Det skal sikres, at disse midler tilfalder de personer, der er begunstigede i policerne. I nogle situationer, særligt hvis afdøde ikke har ægtefælle eller livsarvinger, skal midlerne fordeles i overensstemmelse med afdødes testamente eller udbetales til dødsboet og fordeles sammen med afdødes øvrige formue.

 

TRYGT BOSKIFTE

BALE Advokatfirma har tiltrådt Danske Advokaters frivillige mærkningsordning, TRYGT BOSKIFTE.

Formålet med ordningen er at sikre, at efterladte oplever tryghed og ordentlighed ved de private skifter såvel som ved bobestyrerboerne.

Som advokatkontor certificeret under TRYGT BOSKIFTE har vi forpligtet os til at gøre vores yderste for, at de arvinger, som vi bistår i en svær tid, har oplevelsen af at være informeret om boets behandling, den anslåede pris, den fremadrettede proces og et forventet tidspunkt for udbetaling af arv, særligt ved det private skifte. Bobestyrerboer er hyppigt længerevarende og der kan her gå flere år, inden arven kan overføres til arvingerne.

Sagt på en anden måde er ordningen TRYGT BOSKIFTE lanceret for at kvalitetssikre sagsbehandlingen på de advokatkontorer, hvor håndteringen af private dødsboskifter og bobestyrerboer er i højsædet. Dette giver tryghed og forudsigelighed for de efterladte.

.

Dødsbo – håndtering ved advokat 

Salær for eventuel bistand ud over det gratis rådgivningsmøde betales af dødsboets midler. Salæret beregnes med udgangspunkt i den forbrugte tid, men der henses naturligvis også til boets kompleksitet, dets størrelse og ansvaret forbundet med dets håndtering.

Har du mistet en pårørende, er du velkommen til at kontakte os på telefonnummer 70 20 71 19 for at aftale tid til et gratis rådgivningsmøde.