FULDMAGT HOLDER STYR PÅ FREMTIDEN

Onsdag 19. april 2023

Advokat Marianne Bale kalder en fremtidsfuldmagt for den vigtigste ulykkesforsikring, man kan have, da livet kan ændre sig på et splitsekund

SENIORLIV Ingen ved, hvad morgendagen bringer. Derfor er det en god idé at træffe nogle valg, der sikrer, at der tages hånd om ens ønsker og behov, hvis man ikke længere selv er i stand til at varetage sine egne interesser. Disse valg indskrives i en fremtidsfuldmagt.

– Jeg plejer at sige, at fremtidsfuldmagten er den vigtigste ulykkesforsikring, man kan købe. Fuldmagten sikrer retten til selv at vælge, hvem der skal hjælpe én, hvis man kommer ud for en ulykke og ikke længere er i stand til at træffe beslutninger, fortæller advokat Marianne Bale, som er indehaver af Bale Advokatfirma i Herning, der har speciale i det familie- og arveretlige område. Det har siden september 2017 været muligt at oprette en fremtidsfuldmagt, hvor man udpeger en person, der kan handle på ens vegne, hvis man rammes af en ulykke eller af sygdom, der gør, at man ikke længere kan repræsentere sig selv.

Kan blive underkendt

Man kan lave en fremtidsfuldmagt via en skabelon, men blandt andre Ældre Sagen opfordrer til, at man får juridisk rådgivning fra en advokat, så man får skrevet den personlige fuldmagt korrekt og ikke risikerer, at fuldmagten bliver afvist, når den træder i kraft.

– Fuldmagten bliver ikke kontrolleret før den dag om mange år, hvor den måske skal sættes i kraft, så der er mange hensyn at tage og mange ting at tænke over, påpeger Marianne Bale.

– Indholdet i fremtidsfuldmagten skal passe til den enkeltes behov og den økonomiske situation, man befinder sig i. Det er et problem, hvis man går i den tro, at man har skrevet en god fremtidsfuldmagt, og det så viser sig, at den er for generel, så den bliver underkendt. Det er også et problem, hvis der er emneområder, der er behandlet forkert i fuldmagten, hvorfor den så kun til sin tid kan sættes delvist i kraft, fortsætter hun. Det er Familieretshuset – der tidligere gik under navnet Statsforvaltningen – som vurderer, om fremtidsfuldmagten kan sættes i kraft. Her kan et problem for eksempel være, at et ægtepar har tænkt, at man er ligestillet, men det er ofte ikke tilfældet.

– Mange tror, at man kan træffe beslutninger for hinanden, når man er gift, eller har levet sammen i mange år, men det kan man ikke. Hvis huset står i mandens navn, så kan konen ikke sælge det og modtage pengene i gave, medmindre man i fuldmagten konkret har redegjort herfor. En fremtidsfuldmægtig kan ikke tage af den syges midler og gavegive midlerne til sig selv, fortæller Marianne Bale og påpeger, at mange tænker, at de ejer alt sammen med sin ægtefælle, men det er langt fra altid tilfældet, at begge vitterligt er ejere af eksempelvis bilen eller huset.

Prioriter rækkefølgen

Når man udarbejder en fremtidsfuldmagt, anbefaler Marianne Bale, at man vælger én fremtidsfuldmægtig ad gangen, for det kan blive et problem, hvis flere har fuldmagten på samme tid.

– Det kan ofte slække beslutningseffektiviteten, hvis tre børn i fællesskab skal være fremtidsfuldmægtig. Det er langt fra sikkert, at børnene er enige om, hvilken hjælpemidler, der skal købes, om huset skal sælges, eller hvor man skal bo, hvis man skal på en institution. Så det er ofte bedst, at man vælger en fremtidsfuldmægtig på førstepladsen, siger Marianne Bale.

Hun opfordrer dog samtidig til, at man udpeger yderligere to fuldmægtige og så laver en prioriteret rækkefølge, da det jo kan hænde, at den fuldmægtige, man i første omgang har peget på, går hen og bliver syg eller dør før sig selv.

– Mange mennesker har ikke nære pårørende, så man skal huske, at man også gerne må pege på sine venner, på naboen eller naboens datter. Marianne Bale opfordrer i disse tilfælde jævnligt til, at man giver den eller de fuldmægtige en form for ”tak” i sit testamente, da det er en administrativ tung opgave at være fuldmægtig for et menneske, der ikke længere kan varetage egne interesser.

 

Tag stilling!

En fremtidsfuldmagt kan ændres lige så ofte, man ønsker det – man skal blot huske, at den dag en ulykke skulle indtræffe, er der ikke længere mulighed for at etablere eller omskrive en fremtidsfuldmagt, påpeger den lokale advokat.

– Snakken om fremtidsfuldmagter handler ikke kun om, at man kan få demens – fremtidsfuldmagter gælder naturligvis også ved demens, men får man blodprop, eller kører man galt, så er det et splitsekund, der ændrer alt, og her er fremtidsfuldmagten allervigtigst, påpeger Marianne Bale.

– Får man demensdiagnose, kan man som oftest nå at få oprettet eller ændret sin fremtidsfuldmagt. Det kan man ikke, hvis en ulykke pludselig indtræffer. Derfor lyder budskabet, at man skal få taget stilling, mens man kan, fastslår hun.

Billedtekst: Marianne Bale er advokat med speciale i familie- og arveret, og hun opfordrer til, at man får udfyldt en fremtidsfuldmagt, så man sikrer, at ens ønsker og behov efterleves – også selvom man ikke er i stand til at varetage sine interesser.

FREMTIDSFULDMAGT

Hvis du gerne selv vil have indflydelse på, hvem der skal varetage dine personlige og/eller økonomiske forhold, hvis du på et tidspunkt ikke længere selv kan, kan du oprette en fremtidsfuldmagt.

Den kan oprettes af enhver, der er fyldt 18 år, og som er i stand til at handle fornuftsmæssigt. Det betyder, at du skal være i stand til at forstå og overskue konsekvenserne af at oprette en fuldmagt, som i givet fald først får virkning i fremtiden.

Som fuldmagtsgiver bestemmer du selv, hvad fremtidsfuldmagten skal omfatte. Fuldmagten kan begrænses til at omfatte enkelte forhold eller omfatte alle økonomiske og/eller personlige forhold. Fremtidsfuldmagten kan sættes i kraft, når fuldmagtsgiver som følge af sygdom, svækket mental funktion eller lignende ikke længere selv har evne til at varetage sine forhold inden for de områder, som fremtidsfuldmagten omfatter.

 

Af Lene Toksvig

redaktion@herningbladet.dk